ΗΠΑ: Κάθειρξη 15 ετών για αστυνομικό που σκότωσε ανήλικο Αφροαμερικανό

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε την Τετάρτη ένας λευκός πρώην αστυνομικός του Τέξας για τον φόνο πέρυσι ενός άοπλου 15χρονου αφροαμερικανού μαθητή σε προάστιο του Ντάλας. Πρόκειται για σπάνια ετυμηγορία σε μία από τις υποθέσεις μοιραίων σφαλμάτων και δυσανάλογης βίας από πλευράς αστυνομικών οι οποίες έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα τις ΗΠΑ.

Το σώμα ενόρκων που έκρινε την Τρίτη ένοχο τον 38χρονο Ρόι Όλιβερ για τον φόνο του 15χρονου Τζόρνταν Έντουαρντς συνεδρίασε και χθες για αρκετές ώρες προτού εκδώσει την ετυμηγορία του για την ποινή.

Ο Ρόι Όλιβερ πυροβόλησε επανειλημμένα με καραμπίνα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί, κοντά στο Ντάλας. Μία από τις σφαίρες βρήκε στο κεφάλι τον Τζόρνταν Έντουαρντς, διαπρεπή μαθητή και αθλητή στο σχολείο του.

Το σώμα των ενόρκων συνεδρίασε περίπου 12 ώρες για δύο ημέρες προτού καταλήξει στην ετυμηγορία του στη δίκη αυτή που άρχισε στα μέσα του Αυγούστου.

Ο Όλιβερ ήταν ένας αστυνομικός που είχε ροπή προς τη βία και έστειλε τον έφηβο νωρίς στον τάφο, δήλωσε ο Μάικλ Σνάιπς, ένας από τους εισαγγελείς.

Η αστυνομία αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι ο Όλιβερ άνοιξε πυρ για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον συνάδελφό του, διότι το αυτοκίνητο έκανε όπισθεν πλησιάζοντάς τους επικίνδυνα. Όμως τα πλάνα από την κάμερα που είχε προσαρμοσμένη στη στολή του αποκάλυψαν το αντίθετο: το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.

Στις περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, οι δράστες υφίστανται συνήθως πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αθωώνονται στις περιπτώσεις που προσάγονται σε δίκες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης