ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το τεστ διάγνωσης για τον κορονοϊό που δίνει αποτελέσματα σε 45 λεπτά

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο ταχείας διάγνωσης τεστ κορονοϊού, με χρόνο ανίχνευσης περίπου 45 λεπτών, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αυξάνονται οι πιέσεις για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε τεστ.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Cepheid με έδρα την Καλιφόρνια και όπως ανακοίνωσε το Σάββατο έχει λάβει άδεια από τη FDA  και σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή των τεστ σε νοσοκομεία των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η FDA τονίζοντας πως η εταιρεία θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα των τεστ μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στις ΗΠΑ τα δείγματα πρέπει να αποστέλλονται σε συγκεκριμένο εργαστήριο ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν κάποιες ημέρες αργότερα.

Όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ με τα νέα διαθέσιμα εργαλεία, όπως τα τεστ στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας «περνάμε σε μια νέα φάση εξετάσεων, οι οποίες θα είναι πολύ πιο προσιτές σε όλους τους Αμερικανούς που τις χρειάζονται».

Η έλλειψη διαγνωστικών τεστ στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη και πολλοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι οι με μεγάλη καθυστέρηση και χαοτικές διαγνωστικές εξετάσεις θα κοστίσουν ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των νοσοκόμων.

Την Παρασκευή, ο Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για Αλλεργίες και Λοιμώδη Νοσήματα ερωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν στη ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η απάντηση ήταν αρνητική.

Η διαγνωστική εξέταση για τον ιό που προκαλεί τον COVID-19 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε οποιοδήποτε από τα περισσότερα από 23.000 αυτοματοποιημένα συστήματα GeneXpert της Cepheid παγκοσμίως, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Τα συστήματα αυτά δε, δεν απαιτούν οι χρήστες να λάβουν ειδική εκπαίδευση ενώ μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Cepheid.

Η εταιρεία δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο θα κοστίζει το τεστ.

Στο μεταξύ η FDA ασκεί πιέσεις προκειμένου να διενεργούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ κάτι που ζητά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης