ΗΠΑ: Αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών για τους δασμούς του Τραμπ

Μισή ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την επιβολή νέων δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν βρισκόταν στις εγκαταστάσεις εταιρείας (Home Depot) στην Ατλάντα, δηλώνοντας στους εργαζόμενους ότι γίνονταν προσπάθειες προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να περιορίσει το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου, μεταδίδει το CNN.

«Εργαζόμαστε γι’ αυτό», απάντησε ο Ράιαν σε ερώτηση σχετικά με τι θα μπορούσε να κάνει το Κογκρέσο, προκειμένου να πείσει τον Τραμπ για μία πιο στοχευμένη προσέγγιση στο θέμα των δασμών.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιο του προκαλώντας την αντίδραση του Ράιαν: «Διαφωνώ με αυτή την ενέργεια και φοβάμαι για τις ακούσιες συνέπειές της. Είμαι ευχαριστημένος που ο πρόεδρος άκουσε αυτούς που μοιράζονται τις ανησυχίες μου και συμπεριέλαβε μία εξαίρεση για μερικούς συμμάχους της Αμερικής. Ωστόσο, έπρεπε να προχωρήσει περισσότερο».

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο συζητούσαν την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ, ενώ επιτέθηκαν ονομαστικά στους υποστηρικτές του εμπορικού προστατευτισμού στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, άσκησαν δημόσια κριτική για την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο, του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου και υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου, Γκάρι Κον, ο οποίος και λειτουργούσε ως σύνδεσμός τους με τον πρόεδρο Τραμπ.

Μετά τη συμπλήρωση ενός και πλέον χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από την απρόβλεπτη ρητορική του και τις φραστικές επιθέσεις μέσω αναρτήσεων στο Twitter, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο που εκφράζουν όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις του κόμματος, δεν ασκούν κριτική στον Τραμπ μόνο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Το κάνουν δημόσια. «Όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποιον που μπορεί να έχει επιρροή. Εάν είστε σύμμαχοί μας ή εμπορικοί εταίροι μας, πρέπει να ενεργοποιηθείτε τώρα», δήλωσε στο CNN ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, λίγο πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για τους δασμούς, περιγράφοντας το πολιτικό κλίμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης