ΗΠΑ: «Νησί» μία ολόκληρη πόλη από τον τυφώνα Φλόρενς - Στους 17 οι νεκροί

Νέες βροχές, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς, «έπνιξαν» τη Βόρεια Καρολίνα, μετατρέποντας τους δρόμους σε κανάλια, αποκόπτοντας εντελώς μία ολόκληρη πόλη, προκαλώντας ολικές ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και βυθίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι. Μέσα σε τρεις μέρες, 17 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους. 

Καθώς ο αριθμός των νεκρών μεγάλωνε από την Παρασκευή οπότε ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές – παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας είχε εξασθενήσει – η Βόρεια Καρολίνα περνούσε στο επόμενο στάδιο, το οποίο είχαν προβλέψει οι ειδικοί: τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθουν ακόμη», προειδοποιούσε το Σάββατο, ο δήμαρχος του Φάγιετβιλ, ο Μιτς Κάλβιν. Λίγες ώρες μετά, τα θύματα έφθαναν τα 17 και η πόλη Ουίλμιγκτον είχε μετατραπεί σε νησί, αποκομμένο από την υπόλοιπη πολιτεία. Στα προσωρινά καταφύγια στοιβάζονταν 15.000 άνθρωποι και 760.000 πολίτες στη Βόρεια Καρολίνα δεν είχαν ηλεκτρικό.

«Τώρα η καταιγίδα είναι πιο επικίνδυνη», τόνιζε ο κυβερνήτης Ρόι Κούπερ εξηγώντας πως η στάθμη των ποταμών ανέβαινε διαρκώς.

Σταδιακά τα φαινόμενα άρχισαν να εξασθενούν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ωστόσο προειδοποιεί τον κόσμο να παραμείνει σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει για δύο ακόμη μέρες ο κίνδυνος ξαφνικών βροχοπτώσεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι αρχές του πλημμυρισμένου Ουίλμιγκτον. «Οι δρόμοι μας είναι πλημμυρισμένοι, δεν υπάρχει πρόσβαση στην πόλη. Σας θέλουμε πίσω, αλλά δεν μπορείτε να έρθετε ακόμη», διαμηνύουν στους πολίτες, προκειμένου να μην επιχειρήσουν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.  

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης