Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η πρόσβαση των ΗΠΑ στα δεδομένα επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με 409 ψήφους έναντι 226 και 33 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να επιτρέψουν στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των επιβατών (Passenger Name Record - PRN).

Οι υποστηρικτές του σχεδίου ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας βήμα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι πολέμιοί του λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των επιβατών.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και ευαίσθητες πληροφορίες όπως φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή δεδομένα που αφορούν στην υγεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί επισήμως μέχρι τις 26 Απριλίου 2012 από όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση κατάχρησης, το πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία και χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν συνάδει με τη συμφωνία μπορεί να ασκήσει προσφυγή, αλλά με βάση το αμερικάνικο δίκαιο, όχι το ευρωπαϊκό.

Η συμφωνία αφορά αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και ΗΠΑ και προβλέπει ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής του, αλλά και διασυνοριακών εγκλημάτων που επισείουν ποινή κάθειρξης άνω των τριών ετών.

Ικανοποίηση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έγκρισης της συμφωνίας. «Οι ΗΠΑ χειροκροτούν την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ΕΕ που θα επιτρέψει να υπάρξει εγγύηση «της ασφάλειας των ταξιδιωτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην ΕΕ Ουίλιαμ Κέναρντ.

Η διαβίβαση των δεδομένων «βοήθησε σε σχεδόν όλες τις μεγάλες αμερικανικές έρευνες για την τρομοκρατία στη διάρκεια των τελευταίων ετών» ώστε να συλληφθούν οι αυτουργοί επιθέσεων, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής.

Διχασμός στο Ευρωκοινοβούλιο

Ωστόσο το σχέδιο προκάλεσε διχασμό στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί ιντ Βέλντ καταψήφισε την εισήγηση, παρόλο που ήταν μέλος της επιτροπής κατάρτισής της.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αντανακλά τις συστάσεις που έκανα. Γι 'αυτό και επιλέγω να αποστασιοποιηθώ από αυτή. Προς μεγάλη μου απογοήτευση μετά από εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων με τους στενότατους φίλους και συμμάχους μας, τις ΗΠΑ, καταλήξαμε σε συμφωνία με περιορισμένη υποστήριξη από ένα διχασμένο Κοινοβούλιο», είπε.

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ υπεραμύνθηκε της ανάγκης υπερψήφισης της σχετικής έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη της τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων.

Τη στήριξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής των συντηρητικών του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Κάλαναν. «Έχουμε δει πολλές απόπειρες ανατίναξης υπερατλαντικών αεροπλάνων τα τελευταία χρόνια, πόσο ανόητοι θα φαινόμασταν αν είχαμε την ευκαιρία να σταματήσουμε κάτι τέτοιο αλλά ένας τρομοκράτης κατάφερνε να περάσει», δήλωσε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης