Ερντογάν: Ίσως και νωρίτερα η παράδοση των ρωσικών S-400

Με ταχείς ρυθμούς, ίσως και νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν, θα πραγματαοποιηθεί η παράδοση των συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές δυνάμεις.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Άγκυρα από την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Sabah».

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη ρωσική πρωτεύουσα, στον απόηχο της έντασης Ουάσιγκτον - Άγκυρας αφενός για τα πιθανά στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία, αλλά κυρίως για τη σύμβαση για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης