Επιστροφή μετά από 45 χρόνια για τον εξόριστο Μεσάαλ στη Γάζα

O ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, επιστρέφει σε παλαιστινιακό έδαφος ύστερα από 45 χρόνια εξορίας. Ο εξόριστος ηγέτης επισκεπτεται σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο των πολυήμερων επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία και των «αντιποίνων» με ρουκέτες το Νοέμβριο.

Η Χαμάς θεωρεί τη συμφωνία παύσης πυρός με το Ισραήλ ευνοϊκή και επιτυχία της ηγεσίας της -πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα της Χαμάς για την άσκηση επιχειρήσεων.

Ο Μεσαάλ, ο οποίος έφυγε από την Δυτική Όχθη στην ηλικία 11 ετών και έκτοτε δεν έχει βρεθεί σε παλαιστινιακή περιοχή, θα περάσει στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Το Σάββατο, η Χαμάς προγραμματίζει ανοικτή εκδήλωση στη Γάζα για την έκβαση της συμφωνίας και την παράλληλη 25η επέτειο της ίδρυσής της.

Ο Μεσαάλ δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσφατη συμφωνία για την παύση πυρός δημιουργεί περιθώριο για προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ: «Δημιουργείται μία νέα ατμόσφαιρα που μας επιτρέπει να επιτύχουμε συμφιλίωση».

Όσο κι αν 'πληγώθηκε' από τις επιδρομές του Νοεμβρίου, η Χαμάς είδε την υποστήριξή της ανάμεσα στις γειτονικές αραβικές χώρες να ενισχύεται ενώ η αντίπαλη Φατάχ περάσε προσωρινά σε δεύτερο πλάνο. Ο ρόλος μάλιστα του Μεσαάλ στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ενίσχυσε και την προσωπική του θέση μέσα στη Χαμάς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης