Επιμένει στη νομιμότητα των κινήσεών της για έρευνες υδρογονανθράκων η Άγκυρα

ΑΟΖ, υφαλοκριπιδα

Απάντηση με την οποία επιμένει στη νομιμότητα των κινήσεών της γνωστοποίησε η Άγκυρα, μετά την ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με αφορμή τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν δοθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι άδειες που δόθηκαν για έρευνες σε οικόπεδα, αφορούν περιοχές εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκριπίδας.

" Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έ-χουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο.

Βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών " .

Η σχετική αδειοδότηση από πλευράς Τουρκίας είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο και αφορά θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης