Εκλογές στην Ινδία, η μεγαλύτερη άσκηση της δημοκρατίας

Στις 11 Απριλίου, οι Ινδοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν πρωθυπουργό της χώρας. Στη μεγαλύτερη άσκηση της δημοκρατίας, θα συμμετάσχουν συνολικά περί τους 900 εκατομμύρια πολίτες, ενώ η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο Ναρέντα Μόντι ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανανεώσει τη θητεία του. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία απέναντι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις και η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 23 Μαΐου.

Από τα 900 εκατ. ψηφοφόρους (σχεδόν ο πληθυσμός της Ευρώπης και της Βραζιλίας μαζί), περίπου τα 432 εκατ. είναι γυναίκες.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2014, υπήρχαν 830 εκατ. καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι, αλλά ψήφισαν μόνο 553 εκατ. (περίπου το 66%). Συνολικά, υπήρχαν τότε 8.251 ψηφοφόροι από 464 κόμματα. Οι γυναίκες ψηφοφόροι ήταν μόλις 668.

Ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία είναι ο πληθυσμός της χώρας. Αν και επί του παρόντος η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα (1,39 δισ.) εκτιμάται ότι σύντομα τα πρωτεία θα πάρει η Ινδία (1,34 δισ. άνθρωποι σήμερα). Ο νέος ηγέτης της χώρας συνεπώς, θα είναι επίσης ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης