ΕΕ: Δέκα χώρες απαιτούν στόχο μηδενικών εκπομπών στη νέα κοινοτική στρατηγική για το κλίμα

Οι υπουργοί από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει μια «αξιόπιστη και λεπτομερή» πορεία προς το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ως το 2050, πριν την έναρξη της κεντρικής στρατηγικής κλιματικής αλλαγής που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Οι Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον Επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ζητώντας σαφή κατεύθυνση προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με τους νέους ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2018 μια κλιματική στρατηγική που θα δείξει πώς μπορεί η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου.

Στις 28 Νοεμβρίου, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα παρουσιάσει τη στρατηγική του για το 2050, και η ευρωπαϊκή νομοθεσία το υποχρεώνει να περιλαμβάνει στα οκτώ πιθανά σχέδια τουλάχιστον μία οδό προς μηδενικές εκπομπές, καθώς και ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή οικονομία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης. Τα κράτη μέλη θα επιλέξουν τελικά το σχέδιο που προτιμούν.

Στην κοινή τους επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε από τον ιστοχώρο πληροφόρησης για την ΕΕ, Euractiv, τα δέκα κράτη μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 51% του πληθυσμού της ΕΕ, «ενθαρρύνουν την Επιτροπή να καθορίσει μία σαφή κατεύθυνση προς τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050» και επιμένουν ότι αυτό πρέπει να παρουσιαστεί με «αξιόπιστο και λεπτομερή τρόπο».

Η επιστολή ακολουθεί ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο προέτρεψε την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η στρατηγική θα περιλαμβάνει μια επιλογή μηδενικών εκπομπών για το 2050.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Επιτροπή θα προτείνει πράγματι ένα από τα σχέδια ρητά στα κράτη μέλη ή αν θα αφήσει το ζήτημα εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης