Δυο τάξεις στη Βενεζουέλα: Οι του δολαρίου και οι φτωχοί

Υπάρχουν σήμερα στο Καράκας  εστιατόρια πολυτελείας που σερβίρουν παραδοσιακά χαβανέζικα μαριναρισμένα ψάρια, σούσι, λάδι τρούφας, καρπάσιο και εκλεκτά κρασιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Εχει απομείνει, επίσης, ένα μικρό σούπερ μάρκετ που πουλάει εισαγόμενα προϊόντα για όσους μπορούν ακόμη να  τα αγοράσουν, τους ελάχιστους προνομιούχους. Στα ράφια του υπάρχουν ιταλικά και γαλλικά τυριά, ελιές πολλών ποικιλιών και χαβιάρι. Υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι από ισπανικό ζαμπόν με την ασύλληπτη τιμή των 1.800 δολαρίων.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιοι ακριβώς αγοράζουν αυτά τα είδη όταν στη χώρα το 90% του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια και το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος ο πληθωρισμός θα φτάσει στα 10 εκατομμύρια τοις εκατό!  Με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού ο βασικός μισθός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόλις πέντε δολάρια τον μήνα και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και δύο αυγά ή ένα κουτί ρύζι. 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες τους πελάτες αυτού του είδους εστιατορίων και σούπερ μάρκετ: α) σε όσους έχουν συγγενείς στο εξωτερικό που τους στέλνουν χρήματα και όσοι πληρώνονται τον μισθό τους σε ξένο νόμισμα. β) Όσοι εργάζονται σε πολυθενικές και πληρώνονται σε δολάρια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης