Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν πάνω από το Στενό του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

Σε επανασχεδιασμό των δρομολογίων τους, προκειμένου να αποφύγουν τον ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Ορμούζ και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, προχωρούν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

Στον απόηχο της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, η οποία κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone χθες ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ πρώτη εξέδωσε χθες κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο Στενό του Oρμούζ και στον Κόλπο του Ομάν.

Η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας.

«Το περιστατικό με το drone είναι ένας λόγος για να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από το Στενό του Ορμούζ για την ώρα. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η KLM η οποία πρόσθεσε πως η ασφάλεια είναι «η απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρείας.

Άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η American Airlines και η Delta Air Lines δήλωσαν ότι δεν πετάνε πάνω από την περιοχή.

Η British Airways ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αρχές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων για κάθε δρομολόγιο που πραγματοποιούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της British Airways.

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της εταιρείας αποφεύγουν από χθες το Στενό του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία επέκτεινε τη ζώνη στην οποία δεν πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το Ιράν, αν και συνεχίζει να πετά προς την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης