Διεθνή ΜΜΕ: Ανεμος χαλάρωσης της λιτότητας φύσηξε στην Ευρώπη από το Παρίσι

Ολάντ

Ως «πρόκληση» για το γερμανικό όραμα λιτότητας αντιλαμβάνονται τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Επισημαίνοντας πως ήδη σε Ιταλία και Ισπανία γίνεται λόγος για «χαλάρωση» των χρονοδιαγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αναλυτές τονίζουν πως οι εκκλήσεις για προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται, γεγονός που δείχνει πως ο Ολάντ έχει ήδη καταφέρει να ταράξει τα νερά σε μια ΕΕ που είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πολιτική της λιτότητας. Επειτα από μια περίοδο σιωπής που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως από τον Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι -τον οποίο πολλοί αναλυτές προτρέπουν να σχηματίσει κοινό μέτωπο με τη Γαλλία και την Ισπανία- τηλεφώνησε στον νέο Γάλλο πρόεδρο για να τον συγχαρεί και να εκφράσει την επιθυμία του για μια «συνεργασία που θα είναι προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων που στηρίζουν την τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ιταλίας προς την κατεύθυνση μιας «στενότερης συνεργασίας» με το Παρίσι, με στόχο τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που βυθίζει τη χώρα σ' έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο. Παρόμοιες προσδοκίες εξέφρασε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε χθες τη νίκη Ολάντ μια «μεγάλη ευκαιρία» για την ΕΕ να πάρει αποφάσεις που δεν θα στοχεύουν αποκλειστικά στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Οπως επισήμαιναν χθες τα ΜΜΕ, σπάνιες ήταν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν περιελάμβαναν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη λέξη «ανάπτυξη», ενώ ακόμη και οι ηγέτες χωρών που διατηρούν την αξιολόγηση του τριπλού Α, όπως το Λουξεμβούργο, παραδέχονταν πως «ο Ολάντ έχει δίκιο όταν υπερασπίζεται την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης