Διεθνής Αμνηστία: Καταστροφικό το 2014 για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ως χρονιά που η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρέθηκε στο ναδίρ, είτε επειδή τα πολιτικά συστήματα δεν προώθησαν την υπεράσπισή τους είτε επειδή η κατάσταση στις εμπόλεμες περιοχές επιδεινώθηκε δραματικά, περιγράφει το 2014 η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της. 

Μεταξύ άλλων, η οργάνωση καλεί σε κατάργηση του βέτο των «πέντε μεγάλων» στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν πρόκειται για υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, στην οποία οι συρράξεις σε διάφορα σημεία του κόσμου αναζωπυρώθηκαν -Συρία, Ουκρανία, Γάζα, Νιγηρία- «εκατομμύρια πολίτες σκοτώθηκαν και 15 εκατομμύρια» άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με αποτέλεσμα «ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

«Το 2014 υπήρξε καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους θύματα της ένοπλης βίας» είπε.

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 160 χώρες και ξεχωρίζει 35 από αυτές οι οποίες υποφέρουν από τις ωμότητες ένοπλων οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ.

«Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει» επιμένει ο Σαλίλ Σέτι, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη και αναποτελεσματική» την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν παγωδώς να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους» καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει την ετήσια έκθεση.

Ιδιαίτερα αυστηρή στέκεται η οργάνωση απέναντι στον ΟΗΕ: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες και να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια απέτυχε παταγωδώς» είπε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) κατά την άποψή μας καταχράσθηκαν το δικαίωμα και τα προνόμια του βέτο για να πρωθήσουν τα δικά τους πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα εις βάρος της προστασίας των πολιτών» υποστήριξε.

Για τον λόγο αυτόν η οργάνωση προτείνει την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποφασίσουν να απαρνηθούν το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λούθερ , διευθυντή της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η εγκατάλειψη του βέτο θα είχε επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει, για παράδειγμα, δίωξη κατά των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Εκτός της πρότασης για το βέτο, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να σταματήσει η συνεχής τροφοδοσία χωρών με όπλα τα οποία πέφτουν στα χέρια των ένοπλων οργανώσεων, καλώντας όλες τις χώρες να επικυρώσουν στη Σύμβαση για το Εμπόριο Οπλων, η οποία ετέθη σε ισχύ το 2014.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2015 προβλέποντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα εξαναγκασθούν να ζήσουν υπό τον έλεγχο βάναυσων ένοπλων ομάδων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης