Διαμάχες και ..τάνκς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο

O χώρος έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης αντιμαχόμενων παρατάξεων μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να παραχωρήσει στον εαυτό του υπερεξουσίες και να επισπεύσει το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση καταγγέλει πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν  φιλοπροεδρικοί και αντιπροεδρικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, με τους πρώτους να προσπαθούν να διαλύσουν μερικές από τις σκηνές τις οποίες έστησαν αντιπολιτευόμενοι που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασής του προέδρου Μόρσι.

Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ έξω από το μέγαρο μέχρι πριν λίγες ώρες ακούγονταν πυροβολισμοί και ο ήχος από τις ρίψεις δακρυγόνων, με τα οποία η αστυνομία προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα του συγκεντρωμένου πλήθους.

Τανκς του αιγυπτιακού στρατού έχουν λάβει θέσεις μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγυπτιακός στρατός πάντως, δεσμεύθηκε σήμερα ότι δεν θα προσφύγει στη βία εναντίον των διαδηλωτών. Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζακί, υπεύθυνος για την προστασία του προέδρου, δήλωσε πως «οι ένοπλες δυνάμεις και η ρεπουμπλικανική φρουρά δεν θα γίνουν ένα εργαλείο καταπίεσης εναντίον των διαδηλωτών».

Τρεις σύμβουλοι του Αιγυπτίου προέδρου παραιτήθηκαν εξαιτίας της ολοένα κι αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής κρίσης σχετικά με το νέο Σύνταγμα, το δημοψήφισμα και το διάταγμα των υπερεξουσιών. Από την έκδοση του διατάγματος στις 22 Νοεμβρίου ο αριθμός των παραιτημένων συμβούλων φτάνει πλέον τους έξι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης