Δεν ενθουσιάζει τον Τραμπ η συμφωνία για την αποφυγή του shutdown

Με βαριά καρδιά, υπό την εντεινόμενη πίεση του κόμματός του, φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα στηρίξει εν τέλει τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, με στόχο την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown‧ έστω και αν σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται το κονδύλι των 5,7 δισ. για την κατασκευή του τείχους του στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, τουλάχιστον υπό τη μορφή που το είχε οραματιστεί.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, ότι είμαι ενθουσιασμένος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη συμφωνία. Το τείχος ωστόσο θα χτιστεί ό,τι και να γίνει.

Δεν έχει σημασία, διότι κάνουμε άλλα πράγματα, πέραν αυτών που συζητάμε εδώ», πρόσθεσε, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την αναγκαστική υποχώρησή του.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο, προκειμένου να μελετήσει το σχέδιο των δύο πλευρών, αλλά σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι δεν βλέπει ένα νέο shutdown στα τέλη της εβδομάδας, οπότε εκπνέει η προθεσμία για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.  

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σε μία πρώτη φάση οι δύο πλευρές προβλέπει περίπου 1,4 δισ. για την κατασκευή φράγματος στα σύνορα – πιθανότατα υπό τη μορφή των ατσαλένιων στύλων που υιοθέτησε εξ αρχής η κυβέρνηση Τραμπ – και θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης έως το τέλος του δημοσιονομικού έτους, ήτοι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μία παρόμοια συμφωνία απέρριψε κατηγορηματικά ο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο, σέρνοντας μεγάλο μέρος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε παράλυση και κρατώντας περί τους 800.000 υπαλλήλους ομήρους επί 35 ημέρες.

Είναι ωστόσο σαφές, σχολιάζει η «Guardian», ότι στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει διάθεση να επαναληφθεί το αποτυχημένο πείραμα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης