Δήμοι στην Αγγλία ξηλώνουν από πάρκα γλυπτά και τα πουλάνε σε πλειστηριασμούς

Εξωφρενική χαρακτηρίζεται η απόφαση του δημάρχου του Τάουερ Αμλετς στο Λονδίνο να πουλήσει το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό «Ντυμένη καθιστή γυναίκα» του κορυφαίου βρετανού γλύπτη Χένρι Μουρ, αγνοώντας τις αντιρρήσεις του συμβουλίου του εν λόγω δημοτικού διαμερίσματος.

Το γλυπτό, γνωστό κι ως «Η γρια Φλο», ειχε φιλοτεχνηθεί το 1957 κι είχε πουληθεί, πέντε χρόνια αργότερα, από τον ίδιο τον δημιουργό του στη πόλη του Λονδίνου έναντι συμβολικής τιμής, με τον όρο «να παραμείνει σε δημόσια θέα, ώστε να μπορούν να το βλέπουν όλοι».
Τώρα, ο δήμαρχος  θεωρεί πως το γλυπτό, που βρίσκεται σε... πάρκο (!), θα βγει σε δημοπρασία τον ερχόμενο Φεβρουάριο από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστι'ς, μπορεί να φέρει στα δημοτικά ταμεία έσοδα αγνώστου ύψους, από 6 έως 24, κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, εκατομμύρια ευρώ!
Και η πόλη Νορθάμπτον σκοπεύει να βγάλει σε δημοπρασία ένα αιγυπτιακό άγαλμα του 2.400 π.Χ., το οποίο αναμένεται να «πιάσει» μέχρι 2,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη το δημοτικό συμβούλιο του Μπόλτον, έξω από το Μάντσεστερ, το 2011 πούλησε 36 αντικείμενα τέχνης από τη συλλογή του, συμπεριλαμβανόμενων έργων του Πάμπλο Πικάσο και του βρετανού ζωγράφου Τζον Εβερετ Μιλές.

Το Λέστερ έβγαλε πάνω από 210.000 ευρώ πουλώντας έργα τέχνης που προορίζονταν να εκτεθούν σε σχολεία της πόλης. Ενώ το Νιουκάσλ πούλησε γλυπτό που ήταν σε δημόσιο χώρο εισπράττοντας 330.000 ευρώ!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης