Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 131 νεκρούς σε κατολίσθηση-Αγνοούνται άλλοι 150

Στο θάνατο παρέσυρε ολόκληρο τμήμα κωμόπολης στη Γουατεμάλα καταστροφική κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχές, θάβοντας τουλάχιστον 131 κατοίκους που έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί -την ώρα που αγνοούνται άλλοι 150. 

Οι ελπίδες για επιζώντες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί, όμως τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο των ερευνών. Η καταστροφή έπληξε περιοχή της Σάντα Καταρίνα Πινούλα την Πέμπτη, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, και από το Σαββατοκύριακο και έπειτα δεν έχει βρεθεί ούτε ένας επιζών.

Περίπου 1.800 άτομα συμμετέχουν στη διάσωση, μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, την αστυνομία και άλλα συνεργεία διάσωσης.

Είναι τόσο απεγνωσμένες προσπάθειες να βρεθούν άτομα στο βάθος του σωρού από χώμα ώστε μερικοί συγγενείς των θυμάτων νιώθουν τυχεροί που έχουν βρει τα πτώματα των δικών τους. 

«Νιώθω τυχερός γιατί άλλες οικογένειες δεν μπορούν ούτε να κλάψουν πάνω από τους νεκρούς τους» είπε στο Reuters ο Αλεχάντρο Λόπεζ, ένας 45χρονος ταξιτζής, που βρήκε τα πτώματα δύο κορών του και ενός εγγονού. «Θα ήθελα όμως να βρώ τη μητέρα των παιδιών μου» συμπλήρωσε.

Το τμήμα της κωμόπολης που επλήγη, η γειτονιά Ελ Καμπράι ΙΙ, βρισκόταν μέσα σε απότομη χαράδρα με σχετικά πυκνή βλάστηση. Διάφορες υπηρεσίες είχαν από καιρό επισημάνει τους κινδύνους για τους κατοίκους, λέγοντας πως εξαρχής δεν έπρεπε να είχαν δοθεί καν άδειες δόμησης στην περιοχή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης