Γκρεγκ Μπρουκς: Ο Ατλαντικός κρύβει θησαυρό 3 δισ. δολαρίων

Γκρεγκ Μπρουκς κυνηγός υποθαλάσσιων θησαυρών

Πριν από 70 χρόνια, το 1942, το βρετανικό εμπορικό πλοίο SS Port Nicholson δέχθηκε επίθεση από γερμανικό υποβρύχιο στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών της Μασαχουσέτης και βυθίστηκε. Η Βρετανία ακόμη και σήμερα υποστηρίζει ότι το φορτίο του ήταν απλώς μηχανήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός που μεταφέρονταν από το καναδέζικο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Υόρκη, όπου το σκάφος δεν έφτασε ποτέ.

Εντελώς αντίθετη άποψη όμως έχει ο αμερικανός Γκρεγκ Μπρουκς, βετεράνος δύτης και ιδιοκτήτης της εταιρείας αναζήτησης ναυαγίων Sub Sea Research, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σκάφος μετέφερε μυστικά ράβδους πλατίνας, αξίας τουλάχιστον τριών δισ. δολαρίων, ίσως και χρυσό και διαμάντια.

Γιατί; Διότι αποτελούσε τμήμα νηοπομπής που μετέφερε συστηματικά από την Σοβιετική Ενωση στις ΗΠΑ πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, πληρωμή των Σοβιετικών στους Αμερικανούς για την αγορά εξοπλισμού και εφοδίων στον αγώνα κατά του Χίτλερ, στην πιο κρίσιμη καμπή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μπρουκς δηλώνει:

Εχω ενδείξεις ότι υπάρχουν 30 κιβώτια γεμάτα με πλατίνα, η αξία των οποίων πρέπει να φτάνει τα 3 δις δολάρια. Θα βρω αυτό το φορτίο με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν χρειαστεί να ανελκύσω το πλοίο και να το βγάλω έξω από το νερό.

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι στα αρχεία των ΗΠΑ υπάρχουν έγγραφα που καταγράφουν το φορτίο πλατίνας του συγκεκριμένου βρετανικού πλοίου, αξίας ( σε τιμές του 1942 ) περίπου 53 εκατομμυρίων δολαρίων της εποχής.

Ωστόσο οι βρετανικές Αρχές δυσκολεύονται να δεχτούν την αλήθεια των ισχυρισμών του Μπρουκς. «Το φορτίο του πλοίου είναι αντικείμενο έρευνας η οποία ακόμη συνεχίζεται. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις κάνουν λόγο για μηχανολογικό εξοπλισμό και στρατιωτικά εφόδια» δήλωσε ο Αντονι Σούστα, δικηγόρος που εκπροσωπεί το βρετανικό δημόσιο.

Το κουφάρι του Port Nicholson βρίσκεται στο βυθό του Ατλαντικού, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Προβινστάουν, της Μασαχουσέτης. Βυθίστηκε στις 16 Ιουνίου 1942 παρασύροντας στον υγρό του τάφο τέσσερα μέλη του πληρώματος, ενώ άλλα 87 διασώθηκαν.

Οι εργασίες για τον εντοπισμό του θησαυρού - εάν βεβαίως υπάρχει - θα ξεκινήσουν με ρομποτικές κάμερες εντός του Φεβρουαρίου. Ομως το κόστος της επιχείρησης μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλό γιαυτό ο αμερικανός κυνηγός ναυαγίων ψάχνει χρηματοδότες οι οποίοι θα τον πιστέψουν και θα μοιρατσούν μαζί του τμήμα του θησαυρού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης