Γκντανσκ: Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του δημάρχου

Διαδηλώσεις κατά του μίσους σε πολλές πόλεις της Πολωνίας πυροδότησε η δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ Πάβελ Αντάμοβιτς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα, αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 27χρονο, ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης το βράδυ της Κυριακής.

Ο 27χρονος, με καταγωγή από το Γκντασκ, έχει καταδικασθεί για ληστείες σε τράπεζες κι εξέτισε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο ενώ οι αστυνομικοί εξετάζουν εάν έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Ο δράστης κατηγορεί το κόμμα PO, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και μέλος του οποίου ήταν ο δολοφονηθείς πολιτικός έως το 2015, για την καταδίκη του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης