Γκάμπριελ: Η Γερμανία δεν πρέπει να περιμένει να λαμβάνονται αποφάσεις στην Ουάσιγκτον

Την ανάγκη χάραξης μιας περισσσότερο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του Γκάμπριελ που δημοσιεύει η SZ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναμένεται να τονίσει σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από πολιτικούς στο Körber-Stiftung ότι η παραδοσιακή αντίληψη πως οι ΗΠΑ έχουν ρόλο προστάτιδας δύναμης σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να «καταρρέει». Θα επισημάνει ότι οι ΗΠΑ επί των ημερών του Τραμπ, που έχει υιοθετήσει πιο απομονωτική εξωτερική πολιτική με σύνθημα «πρώτα η Αμερική», δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης στην έκταση που το έκανε στο παρελθόν.

Οι ΗΠΑ ίσως αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τη Γερμανία με διαφορετικό τρόπο από ό,τι προηγουμένως, απλά ως «έναν από πολλούς εταίρους» και ως ανταγωνίστρια, θα πει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Θα τονίσει ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο διεκδικητική και να υπερασπίζεται πιο ενεργά τα δικά της συμφέροντα. «Πρέπει να εκφράζουμε τις θέσεις μας εμείς οι ίδιοι και όπου είναι απαραίτητο να χαράσσουμε κόκκινες γραμμές, μεταξύ εταίρων και επίσης βάσει των δικών μας συμφερόντων», θα αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γκάμπριελ αναμένεται να φέρει ως παράδειγμα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αποφάσισε το αμερικανικό Κογκρέσο να επιβληθούν το καλοκαίρι, οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν τελικά τον εφοδιασμό της Γερμανίας στο πεδίο της ενέργειας διότι αφορούν ρωσικούς αγωγούς.

Επίσης πρόκειται να απευθύνει εκ νέου μια προειδοποίηση εναντίον του τερματισμού της ισχύος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς θεωρεί πως αυτό θα ενίσχυε τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος και θα έπληττε την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας. Ο Τραμπ αρνήθηκε να επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας από μέρους της Τεχεράνης, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Και στις δύο περιπτώσεις αυτές, η Γερμανία δεν έχει πλέον τα περιθώρια να περιμένει να ληφθούν αποφάσεις στην Ουάσιγκτον ή απλά να αντιδρά σε αυτές», θα τονίσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και θα συμπληρώσει πως το Βερολίνο πρέπει να αναλύσει σε ποια ζητήματα «διαφωνεί» με τις ΗΠΑ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ γνωστοποίησαν ότι θα αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα εάν δοθεί το πράσινο φως γι' αυτό στο κομματικό συνέδριο του Σαββατοκύριακου.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία αξιώματος υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, ο Γκάμπριελ θα σημειώσει, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Κέρμπερ: «Στα οικονομικά θέματα, εύχομαι οι Γάλλοι να γίνονταν λίγο πιο Γερμανοί». Θα επισημάνει ωστόσο ότι και η Γερμανία πρέπει να γίνει «πιο γαλλική» στα θέματα της ασφάλειας, ενώ θα υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο εάν η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνήσουν σε «κοινές κατευθύνσεις».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης