Γιατί Τυνησία και Μαρόκο εξάγουν (νεαρούς) τζιχαντιστές;

Η Τυνησία διανύει μια επίπονη πορεία προς τη Δημοκρατία. Επτά περίπου χρόνια μετά την αποκαλούμενη αραβική άνοιξη η χώρα «εξάγει», σχετικά με τον πληθυσμό της, υπερβολικά πολλούς τζιχαντιστές που συχνά εντάσσονται στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.

Όμοια είναι η εικόνα στο Μαρόκο. Ενώ δεν έχει σημειωθεί από το 2011 τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα, ανάμεσα στους δράστες της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη βρίσκονται αρκετοί με μαροκινή καταγωγή. Ποιες είναι οι ρίζες του θρησκευτικού εξτρεμισμού στο Μαγκρέπ; 

Ο τυνήσιος δικηγόρος Ρίντα Ραντάουι αξιολόγησε τα στοιχεία περίπου 1.000 υπόπτων για τρομοκρατία στην πατρίδα του: «Περισσότεροι από το 65% έχουν ηλικία κάτω των 34 ετών.

Πρόκειται για μια νέα γενιά, η οποία δεν βίωσε την καταπίεση της δικτατορίας και έχει σχετικά καλή επαγγελματική κατάρτιση. Το 40% από αυτούς έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε Πανεπιστήμιο». 

Περίπου το 70% των τυνήσιων υπόπτων για τρομοκρατική δράση έχει εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα τζιχαντιστών στο εξωτερικό, ενώ το 50% ήρθε σε επαφή με ακραίους μέσα από θρησκευτικά κείμενα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που από μικροεγκληματίες έγιναν μεμιάς φανατικοί μαχητές του Ισλάμ. Υπάρχει πλήθος κινήτρων και αιτιών για τη ριζοσπαστικοποίηση. Οι ερευνητές δεν καταλήγουν σε κάποιο κοινό προφίλ.

Την ίδια στιγμή όμως ο Ρίντα Ραντάουι και οι συνάδελφοί του διαπιστώνουν ότι οι φυλακές στην Τυνησία είναι «φυτώριο» εξτρεμιστών και επικρίνουν την απουσία κυβερνητικού προγράμματος κατά της ριζοσπαστικοποίησης των κρατουμένων. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης