Γεωργία: Βρέθηκαν ίχνη του «αρχαιότερου κρασιού του κόσμου»

Στοιχεία για την παραγωγή κρασιού πριν από 8.000 χρόνια διατείνονται πως εντόπισαν επιστήμονες σε αγγεία τα οποία βρέθηκαν σε δύο περιοχές, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τυφλίδας.

Τα χημικά ίχνη του κρασιού (ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα) ανακαλύφθηκαν σε οκτώ δοχεία, εκ των οποίων το αρχαιότερο χρονολογείται από το 5980 π.Χ. περίπου, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως πρόκειται για το «παλιότερο κρασί του κόσμου».

Σύμφωνα με το BBC, πέρα από ίχνη κρασιού, ορισμένα από τα δοχεία που εντόπισαν αρχαιολόγοι -και τα οποία έχουν ύψος 80 εκατ. και διάμετρο 40 εκατ.- φέρουν εικόνες από αμπέλια, αλλά και από άνδρες που χορεύουν.

Βάσει των εκτιμήσεων ειδικών μέχρι σήμερα, οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή κρασιού στον κόσμο είχαν βρεθεί σε κεραμικά που χρονολογούνται περίπου στο 5000 π.Χ. και τα οποία εντοπίστηκαν στο βορειοδυτικό Ιράν.

Όπως δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής του πανεπιστημίου του Τορόντο Στίβεν Μπατιουκ, «πιστεύουμε ότι είναι το αρχαιότερο παράδειγμα καλλιέργειας άγριου ευρασιατικού αμπελιού με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή κρασιού».

Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης