Γερμανοί βιομήχανοι: Μη θυμώσετε τους... Κινέζους

Με θυμό, οι γερμανικές εταιρείες επικρίνουν την απόφαση της Κομισιόν για δασμούς στα κινέζικα φωτοβολταίκά, λέγοντας πως θα διαγράψει θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Επιστολή του συνδέσμου γερμανικών βιομηχανιών (BDI) προς την Κομισιόν υποστηρίζει ότι απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγέων προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο.

Στις αρχές Μαΐου, η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά (μαζί με άλλα προϊόντα) που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου και θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 47% -σε κάποιες περιπρώσεις θα φτάνουν ακόμη και το 70%.

Το Πεκίνο αντέδρασε απειλώντας με «αντίποινα», λέγοντας πως θα προχωρήσει σε «επακόλουθα μέτρα» με στόχο να υπερασπιστεί «τα θεμιτά συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας».

Ο γερμανικός BDI σημειώνει την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα για τη γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές. Αν οι Κινέζοι βάλουν και αυτοί δασμούς στα γερμανικά προϊόντα, το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο εκτιμούν επιχειρηματικοί κύκλοι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης