Γερμανικός Τύπος: Επικίνδυνο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη

Δυο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, οι αρμόδιες για τις εκλογές τουρκικές αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα.

Το Spiegel γράφει για το θέμα:

«Το κόμμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται μια ήττα. Μετά από πάλη πολλών ημερών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, οι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου νικητή.

Η απόφαση ωστόσο για επανάληψη των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Ο Ιμάμογλου, μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, μπορεί να έλαβε το έγγραφο της ανακήρυξής του ως δημάρχου, ωστόσο θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα εάν η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσιζε να δεχτεί την ένσταση του AKP και νέες εκλογές».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει:

«Το ερώτημα ποιος θα γίνει δήμαρχος εάν και πάλι γίνονταν εκλογές είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Σίγουρα όμως είναι ένας ο χαμένος: η τουρκική δημοκρατία και η άρρηκτα με αυτή πεποίθηση μιας ομαλής αλλαγής εξουσίας.

Το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος ο Ερντογάν όταν πέρυσι δήλωσε στις προεδρικές εκλογές πως του αρκεί ακόμα και μια ψήφος διαφορά για να αναδειχτεί νικητής. Και τώρα δεν θέλει να αναγνωρίσει τη διαφορά των 14.000 ψήφων.

Εάν το AKP τώρα στην Κωνσταντινούπολη ζητήσει νέες εκλογές γιατί δεν θέλει να αφήσει τον σημαντικότερο τουρκικό δήμο στην αντιπολίτευση, διακινδυνεύει πολλά.

Όχι μόνο την ντροπή μιας νέας ήττας αλλά και μιας πύρρειας νίκης. Σε περίπτωση που την επόμενη φορά διασφάλιζε μικρό προβάδισμα, τότε η αντιπολίτευση με την σειρά της θα κατέθετε ενστάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παρατεινόταν η περίοδος της αβεβαιότητας».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης