Γερμανία: Συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων με φόντο το μεταναστευτικό

Η ενδοκυβερνητική κρίση με αιχμή το μεταναστευτικό και το τελεσίγραφο που έχει απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το βράδυ (στις 20:30 τοπική ώρα), οι αρχηγοί και τα ηγετικά στελέχη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU και SPD).

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων που ανέκυψε την τελευταία εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) είχε απειλήσει να διατάξει την αστυνομία να μη δέχεται στα σύνορα τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η καγκελάριος δεν κατάφερνε να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία για το μεταναστευτικό με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επισημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία σε μια πολιτικά διαιρεμένη Ευρώπη.

Η διαμάχη αυτή απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις 100 ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη ομιλία της η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατικών, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας «επικίνδυνο για την Ευρώπη» και προειδοποίησε ότι η διαμάχη των Βαυαρών συντηρητικών με την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα «γερμανικό Brexit».

«Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι κίνδυνος για την Ευρώπη. Ο Ζεεχόφερ και ο (πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους) Ζέντερ βρίσκονται καθ' οδόν για το γερμανικό Brexit» ανέφερε η Νάλες, σε ομιλία που είχε εκφωνήσει ενώπιον μελών του κόμματός της στο Μπόχουμ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης