Γερμανία: Προς απομάκρυνση ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού

Δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του θα απομακρυνθεί από τη θέση του ο επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για θέματα εξωτερικού (BND), όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διασαφηνιστεί γιατί ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, ο οποίος διηύθυνε την γερμανική εκδοχή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το 2012 θα απομακρυνθεί νωρίτερα από τη συνταξιοδότησή του.

Ο Σίντλερ υπέστη πίεση πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε πως η BND είχε ταχθεί ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και είχε κατασκοπεύσει Ευρωπαίους ηγέτες μετά από αίτηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Φάνηκε όμως να έχει επιβιώσει της κρίσης, αφού υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει υπό κεντρική επιτήρηση τις διευθύνσεις της υπηρεσίας που, όπως παραδέχθηκε, είχαν «αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες»

Η κατασκοπεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία λόγω της εκτεταμένης παρακολούθησης από την Στάζι, την μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας, πριν την ένωση των Γερμανιών και την Γκεστάπο κατά την ναζιστική εποχή.

Ούτε η γερμανική κυβέρνηση ούτε η BND ήταν διαθέσιμες για δηλώσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής του γραφείου της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαγιερ, έχει καλέσει τους δημοσιογράφους σε ενημέρωση σήμερα, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο.

Σύμφωνα με πηγές, ο Σίντλερ θα αντικατασταθεί από τον Μπρούνο Καλ, αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης