Γερμανία: Κερδισμένο και ενδυναμωμένο το CDU στο Σλέσβιχ - Χολστάιν

Κερδισμένο, αλλά και ενδυναμωμένο σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2012 βγήκε το CDU της Άγκελα Μέρκελ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση του βορειότερου κρατιδίου της Γερμανίας, Σλέσβιχ - Χολστάιν. Αντίθετα το ποσοστό του SPD συρρικνώθηκε. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ με 32% (+1,2 σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2012) και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ με 27,2% (-3,2% σε σχέση με το 2012).

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 12, 9% (-0,3%), oι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5% (+3,3%), το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του Κιέλου, με 5,9% και το κόμμα της δανικής μειονότητας (SSW) με 3,3% (-1,3%), το οποίο, αν και δεν ξεπερνά το 5% (όριο για την είσοδο στη Βουλή), θα εκπροσωπείται.

Η Αριστερά (Die Linke) με 3,8% (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών με 1,2% (-7%) δεν κατάφεραν περάσουν αυτό το όριο και μένουν εκτός.

Η σύνθεση της τοπικής Βουλής, επί συνόλου 73 βουλευτών, θα έχει ως εξής: CDU 25, SPD 21, Πράσινοι 10, FDP 9 , AfD 5 και το SSW 3 βουλευτές.

O Γκίντερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους, δεδομένου ότι δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δήλωσε πως είναι ανοικτός για συζητήσεις και με τους Πράσινους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης