Γερμανία: Ιστορικά χαμηλά ποσοστά για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό έχουν υποχωρήσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία από το 53,5% που συγκέντρωσαν αθροιστικά στις εκλογές του 2017, έχουν πέσει σύμφωνα με δημοσκόπηση στο 39%.

Όπως δείχνει ειδικότερα η εβδομαδιαία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» της Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 25%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 14%.

Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των δύο κομμάτων από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 1997. Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι, οι οποίοι ενισχύονται κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνουν το 19%, ενώ ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία με 16%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11% και η Αριστερά με 9%.

Η αποδυνάμωση των μεγάλων λαϊκών κομμάτων ωστόσο φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορους τους Γερμανούς, με το 51% να δηλώνει ότι ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και το 47% να μην συμμερίζεται την ανησυχία του. Εκείνοι που ανησυχούν λιγότερο είναι οι υποστηρικτές της AfD.

Η δημοσκόπηση δεν επικεντρώθηκε μόνο στα πολιτικά προβλήματα της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και στα ποδοσφαιρικά ζητήματα, καθώς η εθνική ομάδα της Γερμανίας διανύει περίοδο αγωνιστικής κάμψης. Οι Γερμανοί σε ποσοστό 43%, δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιοάχιμ Λεβ, ενώ το 34% θα ήθελε την απομάκρυνσή του. Το 20% δηλώνει δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης