Γερμανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Έσση

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν Κυριακή 28η Οκτωβρίου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας στη Γερμανία.

Από το σύνολο των 6,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Έσσης, περίπου 4,4 εκατ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Για τους 62.000 από αυτούς, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχουν στις κρατιδιακές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια τα τελευταία πέντε χρόνια. Συνολικά 23 κόμματα συμμετέχουν στην αναμέτρηση, αλλά μόνο τα 6 εκτιμάται ότι θα περάσουν το όριο του 5% και θα καταλάβουν έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι στην Έσση καλούνται να ψηφίσουν για δύο πράγματα: το πρώτο είναι ο υποψήφιος που προτιμούν και το δεύτερο το κόμμα που επιλέγουν. Με βάση αυτό το τελευταίο θα κριθεί πόσες έδρες θα λάβει κάθε κόμμα στην τοπική Βουλή.

Η κρατιδιακή Βουλή έχει περίπου 110 μέλη. Ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί ωστόσο εάν ένα κόμμα λάβει πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι τελευταίες εκλογές στην Έσση διεξήχθησαν το 2013. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τις κέρδισε συγκεντρώνοντας 38,3% των ψήφων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 30,7%. Στο κρατιδιακό κοινοβούλιο κατάφεραν επίσης να μπουν οι Πράσινοι, το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) και το κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP). Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν υπερέβη το όριο του 5%.

Η κυβέρνηση της Έσσης, υπό τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, συγκροτείται από την CDU και τους Πράσινους. Μένει να αποδειχθεί εάν τα ποσοστά των ψήφων που θα εξασφαλίσουν τα δύο κόμματα την 28η Οκτωβρίου θα είναι αρκετά ώστε το τρέχον κυβερνητικό σχήμα να παραμείνει στο τιμόνι του κρατιδίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης