Γενική απεργία στην Πορτογαλία

Με γενική απεργία και διαδηλώσεις αντιδρούν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας στα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 κατατίθεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι η τρίτη κοινή απεργία στην οποία καλούν οι κεντρικές ενώσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας μετά από εκείνες του 1988 και του 2010. Σε όλη την πορτογαλική επικράτεια σχεδιάζεται 24ωρη απεργία, ενώ έχουν προγραμματιστεί 34 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των σκληρών μέτρων, τα οποία προβλέπονται από τον προς ψήφιση προϋπολογισμό.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη από χθες τη νύχτα με την ακύρωση πολλών πτήσεων από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας, ενώ σήμερα θα παραμείνει κλεισtό και το εργοστάσιο της Volkswagen δυτικά της Λισαβόνας . Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στον δημόσιο τομέα και στη μαζική συγκοινωνία.

«Υπό ξένη κατοχή»

Η μαζική απεργία γίνεται 6 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012. Αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, περικοπές κατά 10% της χρηματοδότησης στους τομείς της υγείας και της παιδείας, με σκοπό να φανεί η χώρα συνεπείς απέναντι στις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών της από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σχολιάζοντας τις δανειακές απαιτήσεις ο πρόεδρος του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου (CGTP) Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα δήλωσε, ότι η χώρα «βρίσκεται υπό ξένη κατοχή».

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναγνώρισε με δηλώσεις του το δικαίωμα των Πορτογάλων να απεργούν τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι η έξοδος από την κρίση είναι δυνατή μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Μειώσεις μισθών, επέκταση ωραρίου και ύφεση

Η Πορτογαλία έλαβε το Μάιο δάνειο ύψους 78 δις ευρώ από το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η κατάργηση 2 από τους 14 μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εξετάζεται η επέκταση του ωραρίου κατά μισή ώρα ημερησίως.

Επιπρόσθετα από το 2012 προβλέπεται η σταδιακή ένταξη περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.

Παρά τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού, η Πορτογαλία αναμένεται να βυθιστεί κι άλλο στη δίνη της ύφεσης. Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Βίκτορ Γκασπάρ το ΑΕΠ θα είναι για το 2012 μειωμένο κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκύπτει η δημιουργία νέου χρέους ίσου 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα για φέτος υπολογίζεται από την κυβέρνηση στο 5,9%.
Το γεγονός ότι το φάσμα της ύφεσης δεν υποχωρεί, εξηγείται από τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία δεσμεύεται να ικανοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο δανειακών της συμβάσεων.

Πηγή: 
Deutsche Welle

Δείτε επίσης