Γαλλία: Σε παράλυση για δεύτερη ημέρα λόγω των απεργιών

Σε παράλυση βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η Γαλλία, καθώς πολλά συνδικάτα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων των σιδηροδρόμων, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.  

Περισσότεροι από 800.000 συμμετείχαν χθες σε διαδηλώσεις και απεργίες αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με αποκλίσεις όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις παροχές. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι το σχέδιό του για ένα καθολικό απλοποιημένο σύστημα θα είναι δικαιότερο, ωστόσο πολλοί διαφωνούν.  

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν να συνεχίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ενώ χειρόφρενο έως και τη Δευτέρα τραβούν οι αστικές συγκοινωνίες και το μετρό.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο, με ουρές χιλιομέτρων σημειώνεται εντός και εκτός της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε δεκάδες πτήσεις. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης ορισμένα σχολεία και τα νοσοκομεία λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.  

Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη κρίση των «κίτρινων γιλέκων», η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει πάση θυσία να μην επαναληφθεί το χάος του 1995, οπότε κατέρρευσε το σύστημα μεταφορών, και τότε λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης