Γαλλία: Κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας στο υπ. Παιδείας το 2019

Συνολικά 1.800 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν το ερχόμενο έτος στο σύστημα Παιδείας της Γαλλίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο «0,2% των εργαζομένων του υπουργείου», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της χώρας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Figaro το βράδυ της Κυριακής.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, οι θέσεις που θα καταργηθούν αφορούν «τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. τα γυμνάσια και τα λύκεια) και τις διοικητικές υπηρεσίες».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα κενά που θα προκύψουν «φυσικά» θα καλυφθούν «με την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες» εργασίας των εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι αυτή η υπερωριακή εργασία θα αποφέρει καλύτερες απολαβές «στους καθηγητές».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα καταργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα το 2019 και άλλες 10.000 το 2020.

Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 μέσα στην πενταετία του εξακολουθεί να επιδιώκεται, δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση Ολιβιέ Ντισόπτ στο δίκτυο BFM Business.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Figaro, ο Μπλανκέρ γνωστοποίησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του θα αυξηθεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 1,7%, «πέραν της αύξησης της συμβολής μας στις συντάξεις του δημοσίου». Όπως σημείωσε, θα πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις προϋπολογισμού στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 την 24η Σεπτεμβρίου.

Μια ακόμη «σημαντική προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, είναι «η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καθηγητών. Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι «να δοθεί ξανά στους καθηγητές κεντρική θέση στην κοινωνία».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης