Γαλλία: Επιμένουν τα «κίτρινα γιλέκα»

Για την 11η πράξη της κινητοποίησής τους ετοιμάζονται τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία ωστόσο εμφανίζονται διαιρεμένα απέναντι στην προοπτική να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και 10 ημέρες να δώσει διέξοδο στην οργή με συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες.

Ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση της δημοτικότητας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις γραμμές των «κίτρινων γιλέκων» σημειώνονται νέες διαφωνίες.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας από τα «κίτρινα γιλέκα» ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου υπό την επωνυμία «Rassemblement d’ initiative citoyenne» (Συγκέντρωση πρωτοβουλίας των πολιτών) έσπειρε τη διχόνοια.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα χωριστούν σε τέσσερις πορείες, από τις οποίες οι τρεις θα καταλήξουν στη Βαστίλλη, ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, την Πλας ντε λα Νασιόν και το δημαρχείο της πόλης Ιβρί-σιρ-Σεν (Βαλ-ντε-Μανρ).

Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούνται στη συνέχεια να συμμετάσχουν από τις 17:00 έως τις 22:00 σε μια «κίτρινη νύχτα», στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι συγκεντρώσεις του κινήματος Nuit debout («Άγρυπνη Νύχτα») το 2016.

Πολλές νυχτερινές πορείες, ανάμεσά τους μία που πραγματοποιήθηκε στη Δουνκέρκη (βόρεια) προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε επαρχιακές πόλεις, όπως στο Μονπελιέ ή στο Ολορόν Σεντ-Μαρί. Καλέσματα για ανθρώπινες αλυσίδες απευθύνθηναν επίσης μέσω Facebook, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.

Την επομένη της 11ης πράξης, τα «κόκκινα φουλάρια» θα διαδηλώσουν την Κυριακή στο Παρίσι στη διάρκεια μιας «δημοκρατικής πορείας για τις ελευθερίες» ώστε να ακουστεί «η σιωπηλή πλειοψηφία» για την προάσπιση «της δημοκρατίας και των θεσμών».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης