Γαλλία: Αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα οι κλοπές χρυσών κοσμημάτων στο δρόμο κατά 260%!

Παρίσι

 Συχνό φαινόμενο εδώ και μήνες στα περίχωρα του Παρισιού, οι κλοπές κοσμημάτων στο δρόμο. Όμως μέσα σε ένα μήνα -ανάμεσα στον Απρίλιο και το Μάιο- έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, όπως ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία, επισημαίνοντας πως για την «έκρηξη» αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η μεγάλη αύξηση της τιμής του χρυσού.

"Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά πλέον γίνεται προβληματικό», υπογράμμισε αστυνομική πηγή. Τον Απρίλιο αυτού του είδους οι κλοπές ήταν 154, ενώ τον Μάιο έφτασαν τις 400.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας Μισέλ Γκοντέν είχε εφαρμόσει σχέδιο καταπολέμησης του φαινομένου, το οποίο την εποχή εκείνη έφερε αποτελέσματα. «Όμως οι τάσεις έχουν αλλάξει. Τότε είχαμε 10 κλοπές την εβδομάδα, σήμερα δέκα κλοπές την ημέρα», υπογράμμισε ο Φρανκ Καραμπέν εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η τιμή του χρυσού έχει φτάσει σήμερα τα 1.600 δολάρια την ουγκιά έναντι 1.500 δολαρίων τον Ιούλιο του 2011. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση εξηγούν το γιατί οι κλέφτες προτιμούν να αρπάζουν τα κολιέ, κυρίως από γυναίκες και ηλικιωμένα άτομα.

Η μέθοδος κλοπής είναι εύκολη και το κέρδος άμεσο, τονίζει ο Καραμπέν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο καλός καιρός ευνοεί τους κλέφτες, αφού τα κοσμήματα...φαίνονται περισσότερο.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μπερνάρ Μπουκό διέταξε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στις ευαίσθητες περιοχές και να διπλασιαστούν οι έρευνες στα δίκτυα μεταπώλησης χρυσών κολιέ σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και τις ενώσεις χρυσοχόων και ωρολογοποιών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης