Γαλλία: Αριστερά και κεντροαριστερά απορρίπτουν τις εξαγγελίες Μακρόν

Τις εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, περί αύξησης του κατώτερου μισθού και περί περικοπών φόρων, απέρριψαν η αριστερά και η κεντροαριστερά στη Γαλλία.

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά).

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αλλά και ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) υποστήριξε ότι το κόστος των μέτρων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Από την πλευρά του, ένα από τα πρόσωπα που ήρθαν στο προσκήνιο με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» φάνηκε επίσης να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την Δευτέρα αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ τον μήνα, καθώς και φοροελαφρύνσεις για χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά.

Χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα», ωστόσο καταδίκασε τη βία και τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης