Γαλλία: «Οχυρό» η πόλη Μπιαρίτς εν όψει της Συνόδου της G7

Σε απόρθητο φρούριο εν μέσω θέρους μεταβάλλεται το κοσμικό θέρετρο Μπιαρίτς για τη Σύνοδο Κορυφής της G7 που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Ούτε σέρφινγκ στα ψηλά κύματα, ούτε παιδιά στην παραλία να κάνουν πύργους στην άμμο. Η λουτρόπολη Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στα ισπανικά σύνορα, θα μετατραπεί στη διάρκεια της Συνόδου της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, σε ζώνη υψηλής ασφαλείας.

Κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες θα πρέπει να παραχωρήσουν την παράλια περιοχή κοντά στον Ατλαντικό στους υψηλούς προσκεκλημένους του προέδρου Μακρόν, την καγκελάριο Μέρκελ  ή τον πρόεδρο Τραμπ.

Η κεντρική παραλία θα σφραγιστεί, εν μέσω της θερινής σεζόν, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο θα κλείσουν για τους απλούς επιβάτες.

Αποκλεισμένη πόλη

Πριν από τη συνάντηση της G7 που ξεκινά την Κυριακή (24 Αυγούστου) η μουρμούρα των Biarrots, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι της κοσμικής λουτρόπολης, είναι περισσότερο από εμφανής.

«Θα φύγω από την πόλη στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής» λέει η Σοφία, που πουλά παγωτό, ενώ η Κριστίν Βαργκά, που πουλά χειροποίητα σαπούνια και μεταλλικά κουτιά με το logo της G7, δεν είναι και πολύ σίγουρη, εάν θα ανοίξει το μαγαζί της που βρίσκεται σε σοκάκι της παλιάς πόλης.«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» λέει.

Ένας δάσκαλος του σερφ στην Grande Plage δηλώνει ότι όλο αυτό δυσκολεύει τη δουλειά του. Στο δημαρχείο κοντά στα ισπανικά σύνορα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι γνωστά διότι έχουν ήδη γίνει πολλές ενημερωτικές συγκεντρώσεις.

Ο δήμαρχος Μισέλ Βενάκ διηγείται ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον είχε παρακαλέσει προσωπικά να γίνει η Σύνοδος Κορυφής στην πόλη του. «Δεν υπάρχει δήμαρχος που να απαντούσε αρνητικά» λέει μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Μια τέτοια συνάντηση αυτού του διαμετρήματος δεν έχει ξαναγίνει εδώ και σε τελική ανάλυση το Μπιαρίτς θα έχει οικονομικό όφελος» εξηγεί.

Οι ανησυχίες εμπόρων και επιχειρηματιών είναι δικαιολογημένες, παραδέχεται ο Βενάκ. «Κάθε τόσο με ρωτούν εάν μπορεί να εκδηλωθούν κρούσματα βίας» σημειώνει.

Δεν είναι απορίας άξιο, γιατί πολλοί Γάλλοι έχουν ακόμη στη μνήμη τους τα βίαια επεισόδια με τα κίτρινα γιλέκα, κυρίως στο Παρίσι. «Το Μπιαρίτζ θα γίνει η πιο ασφαλής πόλη της γης» διαβεβαιώνει ο δήμαρχος.

Ωστόσο η πόλη, παρά τη μαζική παρουσία αστυνομικών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και εδικών αδειών πρόσβασης για πολλούς πολίτες, δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε οχυρό.

Η δημοτική αρχή έκανε έκκληση κυρίως στους εστιάτορες και τους εμπόρους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις δυσκολίες.

Διαδηλώσεις ακτιβιστών

Οι πολέμιοι της Συνόδου Κορυφής θα είναι κι αυτοί παρόντες, όχι στο Μπιαρίτς αλλά στη λιγότερο κοσμική πόλη Hendaye, 30 χιλιόμετρα μακριά, στα σύνορα της Γαλλίας με την χώρα των Βάσκων.

Εκεί αναμένονται 12.000 ακτιβιστές που θα διαδηλώσουν προς την ισπανική πόλη Ιρούν. Τοπικοί ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης αποκαλούν την επιλογή του Μπιαρίτς ως «μοναρχικό καπρίτσιο» και εξαπολύουν βολές στον Μακρόν. 

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Hendaye, μιας πόλης 17.000 κατοίκων και πολλών παραθεριστών, δεν κρύβει ότι μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και του είπε ότι η διοργάνωση μιας αντί-συνάντησης κορυφής στην καρδιά της χώρας των Βάσκων σε θερινή περίοδο δεν είναι καλή ιδέα.

Τώρα όμως η πόλη δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να περιφρουρήσει τη διαδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου.

«Εμπιστευόμαστε τις τοπικές οργανώσεις αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για τους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ από αλλού».

Ωστόσο, οι  διοργανωτές των διαδηλώσεων διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αναμετρηθούν με τα σώματα ασφαλείας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης