Βρετανία: Φόβοι για μελλοντικές μεγάλες ελλείψεις τροφίμων λόγω Brexit

Υπαρκτή είναι η πιθανότητα να προκύψουν ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για τα μεγάλα βρετανικά σούπερ μάρκετ διατηρούν αποθέματα. Ο Τζέιμς Μπέλμπι, πρόεδρος της ομοσπονδίας διανομέων χονδρικής της Βρετανίας, περιγράφει την κατάσταση λέγοντας πως οι πελάτες τους, είτε είναι λιανέμποροι είτε εταιρείες τροφοδοσίας, ζητούν αποθέματα μιας έως και οκτώ εβδομάδων.

Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του διαδικτυακού σούπερ μάρκετ Ocado, Τιμ Στάινερ, «δεν μπορείς να αποθηκεύσεις φρέσκα τρόφιμα, γιατί αφενός δεν διαθέτεις τους ανάλογους χώρους αφετέρου, εάν το κάνεις, δεν θα είναι πια φρέσκα». Η δημόσια συζήτηση θίγει θέματα ενδεχόμενης ανάγκης να επιβληθούν δελτία τροφίμων και φανερώνει τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν προ εικοσαετίας, διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες για την τιμή των καυσίμων και τότε συνέρρεαν πανικόβλητοι οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ. Ορισμένα αναγκάστηκαν να επιβάλουν δελτίο στο γάλα και στο ψωμί, ενώ άλλα προειδοποίησαν ότι εντός των ημερών δεν θα υπάρχουν τρόφιμα. 

Σε περιόδους μεγάλης κίνησης μόνον τα φορτηγά, που μεταφέρουν εσπεριδοειδή, φθάνουν τα 130 σε ημερήσια βάση. 

Σύμβουλοι επιχειρήσεων, εταιρείες και επιμελητήρια αναζητούν νέες διαδρομές για τις εισαγωγές, εάν επιβληθούν τελωνειακοί έλεγχοι στο Ντόβερ, αλλά δεν υπάρχει άλλο λιμάνι με ανάλογες συνδέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη. Τέλος, εταιρείες έτοιμων γευμάτων εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής συστατικών, ώστε να αφαιρέσουν όσα έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης