Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία «έξω φρενών» με τις ΗΠΑ για τη Συρία

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. 

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θεωρούν ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ολοκληρωτικά εκλείψει, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ανασύνταξη των τζιχαντιστών.

Παράλληλα η Τουρκία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το κενό, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να εκτοξεύει πρωτοφανείς απειλές προς τους Κούρδους, λέγοντας ότι «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται την απόφασή του, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής χωρίς ανταλλάγματα, τονίζοντας πως είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν.

Το Παρίσι παραμένει

Σε δηλώσεις της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, αν και παραδέχτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξασθενήσει και έχει απολέσει το 90% των εδαφών που ήλεγχε, είπε πως η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, ούτε οι ρίζες του. Οι τελευταίοι θύλακες της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά μια για πάντα» επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός.

H υπουργός σε θέματα Ευρώπης Ναταλί Λοϊζό ανέφερε στο κανάλι C-News πως η Γαλλία θα παραμείνει στη Συρία. «Προς το παρόν, ασφαλώς θα μείνουμε στη Συρία γιατί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ζωτικής σημασίας».

Η Γαλλία έχει στείλει απροσδιόριστο αριθμό ειδικών δυνάμεων στη Συρία, στο πλαίσιο του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη στην Ιορδανία και πυροβολικό στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Βερολίνο: Το ISIS υπάρχει

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις της Γερμανίας. «Το Ισλαμικό Κράτος έχει απωθηθεί, αλλά η απειλή δεν έχει ακόμη εκλείψει» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Υπάρχει κίνδυνος οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής να προκαλέσουν ζημιά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και να υπονομεύσουν τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί».

Η Γερμανία έχει στείλει στη Συρία περί του 1.200 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στον ανεφοδιασμό καυσίμων, σε ναυτικές και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

Λονδίνο: Η απειλή μένει

Η Βρετανία, η οποία μετέχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανέφερε πως είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί η απειλή που εγκυμονεί το Ι.Κ.

«Ακόμη και χωρίς έδαφος, το Ντάες θα παραμείνει απειλή» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δυσαρέσκεια Κούρδων

Έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν και οι Κούρδοι της Συρίας, που φοβούνται ενδεχόμενη ανασύνταξη των τζιχαντιστών.

«Θα δώσει στην τρομοκρατία... μια ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στην περιοχή» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός μαχητών, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση εδαφών που κατείχαν οι τζιχαντιστές.

Η αποχώρηση των Αμερικανών λύνει παράλληλα τα χέρια της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει τις απειλές κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προέβη μάλιστα σε μία εξόχως προκλητική δήλωση, λέγοντας πως οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα».

Υπεραμύνεται ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της απόφασης για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν αποτελεί έκπληξη. Την έχω υποστηρίξει εδώ και χρόνια και πριν από έξι μήνες, όταν δημοσίως ήθελα πολύ να γίνει, συμφώνησα να παραμείνουμε περισσότερο.

Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάνουμε εκεί κάτω τη δουλειά τους! Καιρός να επιστρέψουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο αστυφύλακας στη Μέση Ανατολή, χωρίς να παίρνουν τίποτα αλλά ξοδεύοντας πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια να προστατεύουν άλλους οι οποίοι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να μείνουμε εκεί πέρα για πάντα; Ώρα άλλοι να πολεμήσουν» πρόσθεσε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης