Βρετανία: «Συγγνώμη» Τζέρεμι Χαντ στις αρμόδιες αρχές

Συγγνώμη ζήτησε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, για την παραβίαση των κυβερνητικών κανόνων κατά του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, καθώς δεν προέβη σε δήλωση του μεριδίου του επί εταιρείας που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων.

Ο Χαντ είχε ιδρύσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μαζί με τη γυναίκα του την εταιρεία Mare Pond Properties, μέσω της οποίας αργότερα αγόρασε επτά διαμερίσματα στη νότια ακτή της Αγγλίας.

Ο Χαντ δεν δήλωσε το μερίδιο που κατείχε ο ίδιος επί της ιδιοκτησίας της εταιρείας, το οποίο ανερχόταν στο 50%, στο ειδικό βρετανικό όργανο Companies House που έχει συσταθεί ώστε να ασκεί εποπτεία στα βρετανικά εταιρικά αρχεία.

Η παράλειψη του Χαντ έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχουν θέσει οι βρετανικές νομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, καθώς τη χαρακτηρίζουν ποινικό αδίκημα και προβλέπουν την επιβολή προστίμου ή ακόμα και φυλάκιση μέχρι δύο έτη.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Χαντ παρέλειψε να δηλώσει το μερίδιο επί της εταιρείας και στο υποχρεωτικό ειδικό κοινοβουλευτικό μητρώο μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 28 ημερών.

Ο υπουργός αργότερα διόρθωσε τις παραλείψεις και ζήτησε συγγνώμη από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές αρχές.

Εκπρόσωπος του Χαντ δήλωσε πως η αδυναμία του να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις οφειλόταν σε «ειλικρινές διοικητικό σφάλμα» και πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κανένα οικονομικό όφελος.

Την ίδια στιγμή, χθες ελήφθη η απόφαση παραπομπής του Χαντ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για την άσκηση ελέγχου στη συμπεριφορά και ιδιοκτησία των μελών του Κοινοβουλίου.

Ο Τζον Τρίκετ, ο βουλευτής των Εργατικών που παρέπεμψε τον Χαντ, δήλωσε πως «όποιος υπουργός παραβιάζει τους κανόνες που επιδιώκουν να αποτρέψουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από το να διαφθείρουν την πολιτική θα πρέπει να λογοδοτούν».

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι έσπευσε να υπερασπιστεί τον Χαντ και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο Τζέρεμι Χαντ έχει απολογηθεί κατά τον πρέποντα τρόπο για μια διοικητική παράβλεψη, και όπως έχει καταστήσει σαφές και το υπουργικό συμβούλιο δεν υπάρχει παραβίαση του υπουργικού κώδικα».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης