Βραζιλία: 350 οικονομολόγοι κατά του ακροδεξιού υποψηφίου

Περισσότεροι από 350 οικονομολόγοι, Βραζιλιάνοι και ξένοι, προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενη νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου στις εκλογές της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Folha de Sao Paolo, οι οικονομόλογοι εκφράζουν την άποψη ότι ο αριστερός υποψήφιος Φερνάντου Χαντάντ αποτελεί «την καλύτερη επιλογή» για να υπερασπιστεί «τη δημοκρατία της Βραζιλίας και τους θεσμούς του κράτους δικαίου». Η παρέμβασή τους έρχεται την ώρα που σε τοπικά και διεθνή μέσα οικονομικοί κύλοι φέρονταν να στηρίζουν τον Μπολσονάρου ως πιο αξιόπιστο για προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Ο ακροδεξιός υποψήφιος θέλησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών προσλαμβάνοντας ως οικονομικό του σύμβουλο τον Πάουλο Γκέντες, έναν φιλελεύθερο ο οποίος, σε περίπτωση νίκης του Μπολσονάρου, δεσμεύθηκε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι 350 οικονομολόγοι από συνολικά 16 χώρες διαφωνούν. 

Ανάμεσά τους είναι ο Τζορτζ Άκερλογκ, ένας Αμερικανός καθηγητής οικονομικών βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, ο οποίος ευφηύρε τον όρο «Συμφωνία της Ουάσινγκτον» (Washington Consensus), ένα φιλελεύθερο εγχειρίδιο για να ξεπεράσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες την κρίση που ξέσπασε στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Οι συντάκτες επεσημαίνουν ότι πολλοί εξ αυτών καταδικάζουν τις πολιτικές που εφάρμοσε το Κόμμα των Εργαζομένων (υποψήφιος του οποίου είναι ο Φερνάντου Χαντάντ), το οποίο κυβέρνησε από το 2003 έως το 2016. Ωστόσο συμμερίζονται το κοινό όραμα ότι «η δημοκρατία, η αναζήτηση της ειρήνης, οι ατομικές ελευθερίες, ο πλουραλισμός, η μάχη κατά των προκαταλήψεων και των ανισοτήτων» είναι «αδιαπραγμάτευτες και ζωτικής σημασίας αξίες».

Ο Χαντάντ έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να ενισχύσει την κατανάλωση προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της Βραζιλίας, η οποία έχει παγιδευθεί σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης