Βραζιλία: Βαριές ήττες για το PT στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών

Οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν στον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών τους υποψήφιους του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), έπειτα από την πολύμηνη πολιτική κρίση που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, ενώ και άλλα κόμματα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς επλήγησαν.

Το PT έχασε από τον πρώτο γύρο τον δήμο του Σάου Πάουλου, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με 12 εκατ. κατοίκους.

Με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Ζουάου Ντόρια, υποψήφιος του δεξιού κόμματος PSDB, συγκέντρωνε το 53,3% των ψήφων έναντι 16,7% του απερχόμενου δημάρχου του PT, του Φερνάντου Χαντάτ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2012 με την προσωπική υποστήριξη του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ιδρυτή του κόμματος.

«Ο Χαντάντ αναγνώρισε την ήττα του και κάνοντας μια θετική χειρονομία, με συνεχάρη», δήλωσε ο 58χρονος Ντόρια, επιχειρηματίας, διαφημιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής.

Το PT υπέστη επίσης ηχηρές ήττες και σε άλλα ιστορικά προπύργιά του σε δήμους του Σάου Πάουλου. Στο Σάου Καετάνου, στο Γκουαρούλιος και στο Σάου Μπερνάρντου, το οχυρό του Λούλα, οι υποψήφιοί του δεν κατέλαβαν παρά την τρίτη θέση, καθώς κέρδισαν υποψήφιοι του PSDB.

Από τις 18 πρωτεύουσες πολιτειών στις οποίες κατέβασε υποψήφιους, το PT δεν προηγείται παρά μόνο σε μία, στο Ρίου Μπράνκου (πολιτεία Άκρε, Αμαζονία). Στην πολιτεία-κλειδί Μίνας Ζεράις, ο υποψήφιος του για τον δήμο του Μπέλου Οριζόντσι κατακρημνίστηκε στην τέταρτη θέση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης