Βουλευτές μηνύουν τον Τζόνσον γιατί δεν ερευνά ανάμιξη της Ρωσίας στο Brexit

Διακομματική επιτροπή Βρετανών βουλευτών και μελών της βουλής των Λόρδων υπέβαλε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον γιατί αρνείται να γίνει έρευνα περί ρωσικής ανάμιξης στις βρετανικές εκλογές και κυρίως στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Τον Ιούλιο κοινή επιτροπή των δύο νομοθετικών σωμάτων της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε πόρισμα που παρουσίαζε την εκτεταμένη ανάμιξη ρωσικών κρατικών υπηρεσιών στις εσωτερικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με την παρουσία και Ρώσων πρακτόρων στη χώρα, με έναν βουλευτή να αποκαλεί χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του πορίσματος το Λονδίνο «Λόντονγκραντ».

Οι βουλευτές κάλεσαν τότε την κυβέρνηση να προβεί στη διενέργεια έρευνας για τη ρωσική δραστηριότητα εντός Βρετανίας, ενώ και το Φόρεϊν Όφις είχε επιτεθεί στη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις και κατασκοπεία σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να απέρριψε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, πράγμα που επικαλούνται τώρα βουλευτές της διακομματικής επιτροπής καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του κ. Τζόνσον.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι με την άρνησή της η κυβέρνηση παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά στη διασφάλιση των ελεύθερων εκλογών.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής που στηρίζουν τη μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας είναι και ο Λόρδος Πίτερ Ρίκετς, σύμβουλος της κυβέρνησης των Συντηρητικών επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, από το 2010 ως το 2012, που δηλώνει κατάπληκτος από την αδράνεια της κυβέρνησης Τζόνσον να ερευνήσει την ανάμιξη της Ρωσίας υπέρ του Brexit.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης