Βολιβία: Νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ ονόμασε η μεταβατική κυβέρνηση

Nέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ όρισε την Τρίτη η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας, 11 χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Λα Πας και της Ουάσιγκτον εν μέσω μιας σοβαρής κρίσης στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Η υπουργός Εξωτερικών Κάρεν Λονγκαρίτς ονόμασε νέο πρεσβευτή (...) στις ΗΠΑ τον Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε», αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό της μεταβατικής επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο διορισμός νέου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον υπόκειται πάντως στην έγκριση του βολιβιανού Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

Ο Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε Κουέγιαρ διετέλεσε πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της μετεκλογικής πολιτικής κρίσης, και εγκατέλειψε τη χώρα για το Μεξικό, που του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, είχε απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ το 2008.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είχε κατηγορήσει τον Γκόλντμπεργκ πως υποστήριζε μυστικά τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποκινούσε τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει σε πέντε από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, επιδιώκοντας τον «διχασμό» της Βολιβίας.

Ο Γκόλντμπεργκ, είχε καταγγείλει τότε ο Έβο Μοράλες, έκανε συναντήσεις με περιφερειάρχες της αντιπολίτευσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας που είχαν «αυτονομιστικά» σχέδια.

Η Ουάσιγκτον είχε απελάσει σε αντίποινα τον βολιβιανό πρεσβευτή Γκουστάβο Γκουσμάν. Έκτοτε, οι δύο πρεσβείες διευθύνονταν από επιτετραμμένους.

Η απόφαση του Μοράλες είχε ωθήσει τον πολιτικό του σύμμαχο, τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας (1999-2013) Ούγο Τσάβες, να απελάσει με τη σειρά του τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Πάτρικ Ντάντι.

Η ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης έγινε πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες αφότου η μεχρι πρότινος γερουσιαστής της δεξιάς Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την παραίτηση του Μοράλες θετική εξέλιξη για «τη δημοκρατία» στη Βολιβία και την περιοχή· αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική απεναντίας κατήγγειλαν «πραξικόπημα», όπως και ο ίδιος ο Μοράλες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης