Βενεζουέλα: 11 νεκροί σε εξέγερση σε φυλακή

Εννέα έγκλειστοι και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε εξέγερση σε φυλακή στη δυτική Πολιτεία Λάρα της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε η υπουργός Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της λατινοαμερικάνικης χώρας, η Ίρις Βαρέλα, την Παρασκευή.

Επρόκειτο για τη δεύτερη εξέγερση σε φυλακή της χώρας σε μία εβδομάδα.

Η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα Φένιξ τέθηκε υπό έλεγχο και η εισαγγελία διενεργεί έρευνα, σημείωσε η Βαρέλα. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη, αλλά γνωστοποιήθηκαν από τις αρχές την Παρασκευή.

Η εξέγερση σημειώθηκε 72 ώρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, που παραμένει βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διεκδικεί την επανεκλογή του στην αναμέτρηση αυτή.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παράθυρο στην Ελευθερία, η οποία επικαλέστηκε μαρτυρίες οικείων των εγκλείστων, μια ομάδα φυλακισμένων απέσπασε το όπλο ενός φύλακα και ακολούθησαν αψιμαχίες και ανταλλαγές πυρών για περίπου 20 λεπτά.

Οι κρατούμενοι που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση είναι ανάμεσα στους νεκρούς, διευκρίνισε η Βαρέλα, ενώ οι δύο φύλακες που έχασαν τη ζωή τους υπέστησαν πολλαπλά τραύματα από μαχαίρια, κατά την ίδια.

Την Τετάρτη, ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή Ελικόιντ του Καράκας, όπου κρατούνται και πολιτικοί αντίπαλοι της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μαδούρο. Δεν αναφέρθηκαν νεκροί στην εξέγερση αυτή.

Η Βαρέλα διευκρίνισε ότι ο Τζόσουα Χολτ, πολίτης των ΗΠΑ, μορμόνος ιεραπόστολος που είχε καταδικαστεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Βενεζουέλα και κρατείται στην Ελικόιντ, παραμένει εκεί. Η εξέγερση ώθησε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του.

Άλλος ένας πολίτης των ΗΠΑ είναι κρατούμενος στη φυλακή Φένιξ, είπαν εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Η λαθραία διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αποτελεί γάγγραινα σε πολλές από τις φυλακές της Βενεζουέλας, που είναι διαβόητες γι’ αυτό, αλλά και για τον τεράστιο υπερπληθυσμό κρατουμένων: στα σωφρονιστικά καταστήματα κρατούνται 400% περισσότεροι έγκλειστοι από την ονομαστική χωρητικότητα των υποδομών, σύμφωνα με ΜΚΟ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την 28η Μαρτίου, 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στη Βαλένσια (βόρεια).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης