Βενεζουέλα: Σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης καλεί η Κίνα

Η Βενεζουέλα πρέπει να διευθετήσει η ίδια την κρίση που βιώνει, μέσω διαλόγου, και το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς τον σκοπό αυτό. 

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μίας εκ των χωρών, που έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής το καθεστώς Μαδούρο, αρνούμενες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Βενεζουέλας. 

«Οι υποθέσεις της Βενεζουέλας πρέπει να διευθετηθούν από τον λαό της, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και πολιτικών διαύλων» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα η διαρκής σταθερότητα στη Βενεζουέλα». 

Έκκληση για διάλογο απηύθυνε και η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, η οποία προειδοποιεί πως εάν υπάρξει βίαιη εξωτερική επέμβαση η κρίση θα επιδεινωθεί. 

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων και πλέον στη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στόχο να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.  

Ο Γκουαϊδό έχει επιχειρήσει άνοιγμα στο Πεκίνο, διαβεβαιώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα θα ωφελήσει επίσης τους δύο κυριότερους ξένους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη Ρωσία και την Κίνα. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης