Βενεζουέλα: Ραγδαία αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και των κρουσμάτων ελονοσίας

Κατά 30% αυξήθηκε πέρυσι το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας στη Βενεζουέλα, ενώ τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας και των κρουσμάτων ελονοσίας κατέγραψαν αύξηση κατά 65% και 76% αντίστοιχα.

Τα στατιστικά στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της χώρας από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έδειξαν επίσης απότομη αύξηση των κρουσμάτων διφθερίτιδας και ιού Ζίκα.

Η ύφεση και οι νομισματικοί έλεγχοι στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν περιστείλει την τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές σε ξένα είδη, ενώ οι πολίτες της Βενεζουέλας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη από τρόφιμα μέχριεμβόλια. Η αντιπολίτευση οργανώνει εδώ και εβδομάδες διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο, κατηγορώντας τον για δικτατορική διακυβέρνηση και ζητώντας για εκλογές.

Στον τομέα της υγείας, οι γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε μεγάλο ποσοστό, ενώ μία μεγάλη φαρμακευτική ένωση έχει ανακοινώσει ότι περίπου 85% των φαρμάκων παρουσιάζουν ελλείψεις. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας συχνά ανταλλάσουν φάρμακα με άλλα είδη, κάνουν εκκλήσεις γι' αυτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες εάν μπορούν, ή περιμένουν επί ώρες σε ουρές φαρμακείων.

Το υπουργείο Υγείας σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία μετά τον Ιούλιο του 2015 και δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που εξέδωσε αυτά τα στοιχεία τώρα.

Στις στατιστικές για το 2016 φαίνεται ότι η θνησιμότητα βρεφών ηλικίας από 0 έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 30,12%, σε 11.466 περιπτώσεις πέρυσι. Η έκθεση του υπουργείου ανέφερε ως κύριες αιτίες τη σηψαιμία, την πνευμονία, το αναπνευστικό σύνδρομο και την πρόωρη γέννηση.

Τα νοσοκομεία συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις βασικού εξοπλισμού όπως θερμοκοιτίδες, ενώ οι έγκυες δεν σιτίζονται αρκετά καλά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των παιδιών τους.

Η μητρική θνησιμότητα, ή ο θάνατος στη διάρκεια εγκυμοσύνης ή μέσα στις τελευταίες 42 ημέρες από το τέλος μιάς εγκυμοσύνης, παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 65,79% (756 θάνατοι), σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ισχυρίζεται ότι μια ελίτ που σχεδιάζει πραξικόπημα συσσωρεύει φάρμακα για να ενθαρρύνει αναταραχές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης