Βενεζουέλα: Έκλεισαν τα σύνορα με Κολομβία - Στην Κουκουτά ο Γκουαϊδό

Εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία έδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τη στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό μετέβη στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας και σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθεια.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επικαλέστηκε «σοβαρές και παράνομες απειλές τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο κ. Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συναντήθηκε στην Κολομβία με τους προέδρους της χώρας αυτής Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, στο περιθώριο συναυλίας που οργάνωσε ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσφορά βοήθειας στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο VPI.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία προκειμένου να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας «να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας» και να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο.

Ο στρατός, που έχει εκφράσει την «απόλυτη πίστη» του στον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού» για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναμένει ότι η Ρωσία θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα εν όψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, αλλά μόλις ένα φορτηγό από τη χώρα αυτή μπόρεσε να φθάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας, ο στρατηγός Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Στο μεταξύ, οι αρχές στη νήσο Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, εμπόδισαν την Παρασκευή αντιπολιτευόμενους από τη Βενεζουέλα να φορτώσουν σε ένα πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη χώρα τους, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο πλοίαρχος του σκάφους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης