Βαυαρία: Αντικατάσταση του Ζεεχόφερ ζητεί τοπική οργάνωση της CSU

Την παραίτηση του ηγέτη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε μία τοπική οργάνωση του κόμματος μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στη Βαυαρία.

Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κρόναχ, Γιούργκεν Μπάουμγκερτνερ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο τη Δευτέρα πως μολονότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης της Βαυαρίας, η οργάνωσή του ζητεί να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος ώστε να εξεταστεί η ανανέωση της ηγεσίας του CDU, και ιδίως «η αντικατάσταση του Χορστ Ζεεχόφερ».

Ο Μπάουμγκερτνερ τόνισε πως το κόμμα εκτιμά τη «μεγάλη επιτυχία» που είχε ο Ζεεχόφερ στην ηγεσία του κόμματος επί σειρά ετών, αλλά πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλα κάνουν τον κύκλο τους».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η οργάνωσή του θεωρεί ότι το κόμμα δεν μπορεί να παραστήσει ότι δεν συνέβη τίποτα.

Ο Ζεεχόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ, έχει ήδη απορρίψει τις προτροπές να παραιτηθεί από την ηγεσία του CSU, αφού το κόμμα απώλεσε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στο νότιο κρατίδιο

«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε συζητήσεις περί αλλαγών στην ηγεσία», ξεκαθάρισε νωρίτερα τη Δευτέρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα υποβάλλει την παραίτησή του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο τα ηγετικά στελέχη του κόμματος διστάζουν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, τουλάχιστον μέχρι τις τοπικές εκλογές στην Έσση, σε δύο εβδομάδες.

Ο Ζεεχόφερ επέμεινε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η αντίδραση της CSU θα εξεταστούν σε βάθος τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF ο επικεφαλής της CSU παραδέχθηκε ότι «το στιλ» των διαφωνιών του το καλοκαίρι με την καγκελάριο Μέρκελ για το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών ήταν λάθος, αλλά επέμεινε ότι το «περιεχόμενο» των θέσεών του «ήταν σωστό». Η σύγκρουση του Ζεεχόφερ με τη Μέρκελ λίγο έλειψε να διαλύσει την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» το καλοκαίρι.

Ο Ζεεχόφερ απέρριψε επίσης την κατηγορία πως το κόμμα του έκανε στροφή στα δεξιά, πιεζόμενο από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τη συντηρητική παράταξη Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης