Βέλγιο: Θρήνος για το πολύνεκρο δυστύχημα

Πολύνεκρο δυστύχημα σε τούνελ της Ελβετίας

Συντριβή, θρήνος, απόγνωση, θλίψη... οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν το πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί το Βέλγιο και μαζί του ολόκληρη η Ευρώπη μετά το τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 22 ανήλικους μαθητές το βράδυ της Τρίτης σε αυτοκινητόδρομο της νοτιοδυτικής Ελβετίας.

Ηταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν το λεωφορείο με τους μαθητές, το οποίο επέστρεφε από την Ελβετία στο Βέλγιο, προσέκρουσε πρώτα στο κράσπεδο και εν συνεχεία πάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα σήραγγας της εθνικής οδού, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.

Από τη σφοδρότατη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους συνολικά 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά ηλικίας 11 με 12 ετών, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 24 (αρκετά από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση).

Στο τραγικό λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 52 άνθρωποι (ανάμεσά τους 46 παιδιά, στην πλειονότητά τους μαθητές από σχολεία της Φλάνδρας, της ολλανδόφωνης περιοχής του Βελγίου, ενώ μεταξύ αυτών ήταν και 10 μαθητές από την Ολλανδία) που επέστρεφαν από χειμερινή σχολική εκδρομή στις Αλπεις. Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν αμέσως περί τα 200 μέλη σωστικών συνεργείων με οχτώ ελικόπτερα και 12 ασθενοφόρα.

Οσο για την εικόνα που αντίκρισαν οι διασώστες, αυτή ήταν τουλάχιστον σοκαριστική. Ολόκληρο το μπροστινό μέρος του λεωφορείου ήταν απολύτως κατεστραμμένο και πολλοί από τους επιβαίνοντες είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα συντρίμμια.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες κάποιων εκ των επιζώντων. «Ηταν σκοτάδι, άκουσα έναν δυνατό θόρυβο. Ολες οι θέσεις τινάχτηκαν στον αέρα, βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο καθίσματα», δηλώνει χαρακτηριστικά μια 12χρονη η οποία βγήκε ζωντανή, αλλά με σπασμένα πόδια και χέρι.

«Είναι μια τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιο ντι Ρούπο, ο οποίος μάλιστα κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα και επρόκειτο να μεταβεί αυτοπροσώπως στον τόπο του δυστυχήματος.

Τραγικότεροι όλων είναι φυσικά οι γονείς και οι συγγενείς των μαθητών, κάποιοι μάλιστα από τους οποίους δεν γνώριζαν μέχρι χθες το απόγευμα εάν τα παιδιά τους ήταν μεταξύ των 22 θυμάτων. «Κάποιοι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι καλά, όμως άλλοι ακόμη δεν έχουν νέα», δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας.

Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα με τους 22 νεκρούς μαθητές είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί στην Ελβετία μετά το 1982, οπότε 39 Γερμανοί τουρίστες είχαν σκοτωθεί σε μετωπική λεωφορείου με... τρένο.

Οσο για τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας, αυτά παραμένουν άγνωστα. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπήρξε κάποιο θέμα τεχνικής βλάβης.

Η βελγική εταιρεία στην οποία ανήκει το πούλμαν φέρεται να είχε «εξαιρετική φήμη». Οι δύο οδηγοί (οι οποίοι να σημειωθεί πως έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα) είχαν ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το λεωφορείο είχε περάσει προσφάτως (προ πενταμήνου) από τεχνικό έλεγχο, ενώ στο δυστύχημα είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν ενεπλάκη κανένα άλλο όχημα.

Ως εκ τούτου, αυτό που απομένει ως πιθανή αιτία είναι το ανθρώπινο λάθος, ενώ «ευθύνες» θα μπορούσαν να αποδοθούν ενδεχομένως και στο οδόστρωμα. Αλλωστε, τα βουνά της Ελβετίας έχουν ξαναζήσει πολύνεκρα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με λεωφορεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης